4.4 C
Judeţul Teleorman
5 decembrie, 2024

Aleșii vor sancțiuni dure pentru MARILE REȚELE care nu acceptă producători locali, pun adaosuri diferite sau delistează produse nejustificat

Publicat: 11/11/2024, 19:27

Un grup format din 51 de deputați și senatori, de la toate marile partidele politice, au semnat și depus la camera superioară a Parlamentului un proiect de lege menit, conform notei de fundamentare, să limiteze „distorsiunile permanente ale liberei concurențe”, care afectează de mulți ani piața bunurilor de larg consum din România, „dominată covârșitor de marile rețele care alcătuiesc comerțul modern”.

Inițiatorii Propunerii legislative (L548/2024) pentru modificarea și completarea Legii nr.11/1991 privind combaterea concurenței neloiale, cu modificările și completările ulterioare, precum și pentru modificarea și completarea Legii concurenței nr.21/1996, cu modificările și completările ulterioare, precum și pentru modificarea și completarea Legii nr.81/2022 privind practicile comerciale neloiale dintre întreprinderi în cadrul lanțului de aprovizionare agricol și alimentar susțin că există practici neconcurențiale pe piață, care afectează producătorii locali.

Conform notei de fundamentare, cei mai mulți producători locali sunt refuzați total sau parțial de marile rețele de magazine, unii sunt delistați fară justificare, iar unele produse beneficiază de adaosui mai mici decât altele.

, piața bunurilor de larg consum este dominată covârșitor de marile rețele și este afectată grav de „distorsiuni permanente ale liberei concurențe”. Documentul susține că, potrivit Comisiei Europene, „libera concurență este elementul-cheie al unei economii de piață deschise și oferă consumatorilor produse și servicii de cât mai bună calitate la prețuri cât mai competitive”

Proiectul inițiat de senatorul PSD de Teleorman Dănuț Cristescu, și este semnat de 50 de deputați și senatori de la PSD, cât și de la PNL, USR și AUR. Acesta a fost înregistrat la Senat, prima cameră sesizată, pe 17 septembrie, iar termenul-limită pentru întocmirea raportului, favorabil sau negativ, al comisiei de specialitate, Comisia economică, industrii şi servicii, este marți, 12 noiembrie.

Traseul legislativ este însă de durată: dacă primește raport favorabil,

va ajunge – când decide biroul permanent – pe ordinea de zi a plenului, apoi, dacă e votat, este trimis la Camera Deputaților, unde urmează un traseu similar, apoi, dacă este și aici votat, trece prin procedura controlului de constituționalitate, iar daca nu e atacat de niciun partid, marge la promulgare la Palatul Cotroceni, unde șeful statului mai are două modalități de contestatare înainte de a semnat decretul și a intra in vigoare, la 3 zile de la publicarea în Monitorul Oficial.

Recomandările Consiliului Concurenței

În avizul transmis de conducerea

se recomandă „prudență în ceea ce privește intervenția statului în activitatea comercială a unor firme private, în sensul să nu conducă la creșterea costurilor și a sarcinilor administrative ale acestora, la blocaje în aprovizionare și la creșterea prețurilor la raft, astfel de efecte având un impact negativ asupra consumatorului final”.

Propunerea vine în contextul în care mai mulți producători români au reclamat practicile abuzive ale unor rețele de retail. Mai mut, Consiliul Concurenței discută în această perioadă, în premieră, în contextul analizei privind avizarea tranzacției de preluare a Profi de către Mega Image, un

, pentru doi ani.

Această decizie ere un impact potențial asupra a peste 600 de furnizori, a declarat președintele Consiliului Concurenței,

, la solicitarea Gândul.

Bogdan Chirițoiu a confirmat recent, la întrebarea presei, că a deschis o investigație la Profi la sesizarea unui furnizor local.

„În baza legii noi privind practice neloiale în comerțul alimentar, am avut discuții cu un producător local care consideră că n-a fost atât corect de către de pe Profi și am deschis am deschis o investigație. În momentul de față însă au intrat în procedură de mediere. Deci încearcă printr-un mediator

, încearcă să găsească o soluție agreabilă pentru ambele părți. Dacă reușești medierea, atunci noi vom opri investigația. Dacă nu reușești remediere, atunci ne vom relua investigația și vom decide ce măsuri luăm și dacă aplicăm sancțiuni”, a detaliat șeful Consiliului Concurenței.

Sursa foto: Profimedia – caracter ilustrativ

Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina

Loading …

Urmărește Gândul.ro pe

Antena 3

Ce se întâmplă doctore

Stirile Kanal D

Râzi cu lacrimi

Cele mai noi

Video –

11 Nov, 20:34

Sport –

11 Nov, 20:21

Vremea –

11 Nov, 20:10

Ultima oră

Știri politice –

11 Nov, 19:48

Actualitate –

11 Nov, 19:31

11 Nov, 19:28

Sursa: https://www.gandul.ro/politica/alesii-vor-sanctiuni-dure-pentru-marile-retele-care-nu-accepta-producatori-locali-pun-adaosuri-diferite-sau-delisteaza-produse-nejustificat-20351017

Ultimă oră

Același autor