din Alexandria este acuzat că a delapidat aproape cinci milioane de lei din fondurile alocate lăcaşurilor de cult. Episcopia Alexandriei şi Teleormanului a anunțat, joi seară, că părintele a fost suspendat din funcție.
Valoarea prejudiciului a fost estimată la peste 4,9 milioane de lei, potrivit unui comunicat de presă transmis de Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR).
„Episcopia Alexandriei şi Teleormanului a luat act de comunicatul de presă al Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Teleorman prin care se aduce la cunoştinţă că, ‘sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Teleorman, s-a dispus reţinerea unui bărbat, de 62 de ani, din municipiul Alexandria, cercetat în cadrul unui dosar penal în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de fals în înscrisuri sub semnătură privată şi delapidare cu consecinţe deosebit de grave, ambele în formă continuată’. Este vorba de un preot din cadrul eparhiei noastre, care, în calitate de administrator al unor locaşuri de cult, ar fi săvârşit faptele menţionate mai sus”, se arată într-un comunicat transmis de Episcopia Alexandriei şi Teleormanului, preluat de Agerpres.
Potrivit sursei citate, preotul „a fost oprit de la cele sfinte”, fiind suspendat din funcţie şi trimis în judecata Consistoriului Eparhial.
„Regretăm profund că un slujitor al Bisericii este cercetat într-un dosar penal, asigurăm că vom acorda tot sprijinul autorităţilor competente pentru stabilirea adevărului şi reiterăm faptul că un astfel de caz nu reprezintă modelul slujirii preoţeşti”, mai precizează Episcopia Alexandriei şi Teleormanului.
Din cercetări a reieşit că, în perioada 2016 – 2022, folosindu-se de calitatea de funcţionar, în mod repetat şi în scopul realizării aceleiaşi rezoluţii infracţionale, ar fi falsificat, prin contrafacerea scrierii, mai multe înscrisuri, pentru justificarea unor sume de bani primite din bugetul local, respectiv naţional, ca titlu de sprijin financiar pentru reparaţii şi construcţii la lăcaşurile de cult al căror responsabil este, au arătat anchetatorii.
De asemenea, în perioada 2016 – 2021, în aceleaşi condiţii, din sumele de bani obţinute cu titlu de sprijin financiar de la bugetul local, respectiv naţional, şi-ar fi însuşit diverse sume din conturile bancare ale celor două parohii, prin retrageri de numerar de la bancomate şi de la casieria unităţii bancare, şi ar fi efectuat plăţi pentru achiziţii de bunuri şi servicii în interes personal şi pentru alte persoane, prejudiciul total fiind de peste 4.900.000 de lei, se arată în comunicatul transmis de IGPR.